Dobra kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród licznych możliwości, które proponuje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, połączeń i duża porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Polakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie dania to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne jedzenie włoskie
Pasty to baza włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. jedzonko Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, tortellini, ravioli i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film